Dijital Dünyaya Açılan Bir Kapı; Web Siteleri

Dijital Dünyaya Açılan Bir Kapı; Web Siteleri

Dijital Dünyaya Açılan Bir Kapı; Web Siteleri

 
DİJİTAL DÜNYAYA AÇILAN BİR KAPI; WEB SİTELERİ
 
Günümüzde; hepimizin birer dijital kimliğe sahip olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Firma, marka ve STK’ların da bu dünyada yer alması, hedef kitlelerine ulaşmaları için olmazsa olmaz kanallardan biri. Özellikle KOBİ’ler için önemli olan online araçlarıve web sitelerini Kalyoncu Teknoloji Firma Yetkilisi Banu Kalyoncu ile görüştük. Web siteleri ve dijital pazarlama kanalları hakkında sorularımızı yanıtlayan Kalyoncu; “Hizmetlerinizi, ürünlerinizi, faydanızı anlatmak, etkinlik ve duyurularınızı yaparak çok daha fazla kişiye ulaşmanız mümkün. Bu nedenle artık web siteleri her bir kurum ve marka değeri taşıyan kişiler için olmazsa olmazdır. Özellikle yurtdışı ile bağlantıları olan, ihracat yapan firmaların ürün- lerini gösterebilecekleri ve global pazarda yer almaları için, yabancı dillerde de sitelerini yaparak reklam kanallarına yoğunlaşmaları önem arz eder" dedi.
 
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
 
1976 Kütahya doğumluyum. Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümü mezunuyum. Mezuniyetten sonra, 2 yıl güzel sanatlar eğitimi aldım. Tezhip, Ebru , Osmanlıca öğrendim. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölüm’ü son sınıf öğrencisiyim. 9 yıl Kütahya’da yerel bir radyoda program ve yayıncılık yaptım. Forum Edebiyat Dergisi’nde yayın kurulunda görev aldım. Edebiyat Defteri Web Sitesi’nde “Sanat- Kültür- Etkinlikler Köşesi” editörü olarak uzun süre hafta sonu yazıları ve her ay şairler- yazarlar ile söyleşi yayınladım. Şiirlerim Antalya Gazetesi, Forum Edebiyat Dergisi, Cepsanat Dergisi, Şehir Dergisi, Bireylikler, Ortanca gibi dergilerde yer aldı. Liman Yayınları’ndan çıkan “Annemdeniz” isimli bir şiir kitabım bulunuyor. Yaklaşık 15 yıl birçok ajans ve yerel televizyonlarda reklam bölümlerinde, bunun son 10 yılını dijital platformlarda planlama ve pazarlama alanında koordinatör olarak çalıştım.
Son 4 yıldır kendi şirketimde bir “orkestra şefi” gibi çözüm ortakla- rımla, kişisel marka ve kurumlara ihtiyaçlarını sağlamak ve verdiğim sözleri yerine getirmek için yol almaktayım.
 
Kalyoncu Teknoloji hangi hizmetleri vermektedir?
 
Biz kurum ve kişisel markalara değer katmak, onlara kazanç sağlamak amacıyla rakiplerini inceleyerek “Dijital Pazarlama Planı” oluşturuyoruz. Kurumsal kimlik, logo çalışmaları, web tasarım, web yazılım, ERP, e-ticaret ve mobil yazılımları sağlıyoruz. Profesyonel fotoğraf, prodüksiyon çalışmaları, reklam filmleri hazırlıyoruz. Dijital pazarlama, SEO, içerik üretimi, sosyal medya alanında hizmetler veriyoruz. Ayrıca tüm  kurumların ihtiyacı olan belgelendirme/ denetim işlemleri ve bu işlemlerin eğitimlerini vererek, kurumunuzu KVKK’ya uyumlu hale getirebilecekuzmanlarla süreçleri takip ediyoruz. 
 
Web sitesi yapımı ve yazılım kavramları genellikle aynı hizmet olarak algılanır. Aralarındaki fark ve ana konu- ları hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
Web tasarımı ve web yazılımı ayrı kavramlardır, fakat birlikte bir bütünü oluştururlar. Bir web sitesini yapmak için öncelikle kişi veya şirket markalarının kurumsal kimliğine, hizmet ve ürünlerini iyi bir şekilde sunumunu yapacakları tasarıma ihtiyaç vardır. Göze hitap eden, ziyaretçilerde iyi bir izlenim bırakan, sade ve kullanılabilir olması önemlidir. Tasarım, web sitesi yapmanın ilk basamağıdır. Şekil itibari ile kurguları tamamlanan tasarımların sürekli kullanılabilmesi için yazılıma ihtiyaç duyulur. Bir web sunucu üzerinde çalışan, web sitesinin tüm fonksiyonlarının çalışır hale gelmesi için oluşturulan tüm kodlamalara web yazılım denir. Yazılım tarafı önemlidir, burası sitenin işleyişi, içinde yapılacak değişimleri, güncellemeleri, arama motorlarındaki yerini belirler.
 
Web sitesi yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli 5 başlık nedir?
 
1. Sitenin Kurulma Amacı: Doğru belirlenen amaçlar sayesiyle ne tür bir web sitesi hazırlanacağı karar verilir. Kişisel, kurumsal, portal veya e-ticaret sitesi seçeneklerinden birine karar verilir. Çünkü hepsinin birbirinden hem işleyiş hem tasarımsal olarak farklılıkları vardır.
2. Site Adının Belirlenmesi: Arama motorlarında kolaylıkla bulunması, oldukça kısa, kendine özgü, kolay isimler belirlenmelidir. Akılda ne kadar çok kalırsa hem unutulmaz hem ziyaretçileriniz sizi hızlıca bulabilirler.
3. Tasarım: Sade, şık, kolay ve kullanışlı olmasına önem verilir. Kullanıcı ara yüzü iyi olan her sitenin hem ziyaretçi sayısı fazla olur hem site içinde geçirdikleri zaman ve hizmetleriniz hakkında çeşitli, özgün, anlaşılır bir dille hitap eden, SEO uyumuna göre içerik üretmelisiniz. Bu içerik sayfalarında bilgi paylaşmanın yanında bilgiyi ürün veya hizmetlerinizle ilişkilendirerek satış artırıcı işlem yapmış olursunuz.
4- İçerik : Ziyaretçilerinize ürün ve hizmetleriniz hakkında çeşitli, özgün, anlaşlır bir dille hitap eden, SEO uyumuna göre içerik üretmelisiniz. Bu içerik sayfalarında bilgi paylaşımının yanında bilgiyi ürün veya hizmetlerinizle ilişkilendirerek satış artırıcı işlem yapmış olursunuz. 
5. Planlama Bütçesi: İnternette her geçen gün yapılan web sitesi sayısı hızla artmakta. Bu nedenle diğerlerinin içinde fark edilmek, öne çıkmak, ürün ve hizmetlerinizin satışını artırmak için dijital pazarlamanızı sürekli kılmanız gerekmektedir.
 
Bir firma / marka / STK için web sitesi neden önemlidir?
 
Web siteleri, şu an günümüzde yaygın olarak en etkili paylaşım ve iletişim aracı olarak kullanılmaktadır. Dijital dünyaya açılan bir kapı ve kartvizit olarak düşünülmesi gerekir. Hizmetlerinizi, ürünlerinizi, faydanızı anlatmak, etkinlik ve duyurularınızı yaparak çok daha fazla kişiye ulaşmanız mümkün.
Bu nedenle artık web siteleri  her bir kurum ve marka değeri taşıyan kişiler için olmazsa olmazdır. Özellikle yurtdışı ile bağlantıları olan, ihracat yapan firmaların ürünlerini gösterebilecekleri ve global pazarda yer almaları için, yabancı dillerde de sitelerini yaparak reklam kanallarına yoğunlaşmaları önem arz eder.
 
Her firma / marka özel yazılım / app (mobil uygulama) yaptırmalı mıdır?
 
Her firma web sitesini mutlaka kendine göre özel yazılım yaptırmalı. Fakat app (mobil uygulama) şart değil. Yapmış olduğumuz iş, sattığımız ürün ve vermiş olduğumuz hizmet kullanıcılar tarafından ne kadar talep ediliyor ona karar vermek lazım. Sürekli kullanım gerektiriyorsa, o zaman maliyetleri karşılayabilecek firmaların böyle bir uygulama yaptırması uygun olur.
 
 
Dijital Pazarlama çalışmaları çok kanallıdır ama sadece sosyal medya ya da SEM çalışmaları ile bu süreci sürdürme yaklaşımında oluyorlar. Gerçekten sadece sosyal medya ya da SEM ile dijital pazarlama çalışmasında başarı sağlanabilir mi?
 
Öncelikle internet ortamında herhangi bir web sitesine sahip olan her kişinin mutlaka bir “dijital pazarlama planı” olmalıdır. Eğer sıfırdan başlanıyorsa 6 ay gibi bir süre belirleyerek denemeler yapılır, geri dönüşümlerden fayda sağlanan alanlar belirlenir. Önceden başlanan bir plan varsa o planlar geliştirilir.
SEM yani Google ADS, sosyal medya kullanımı dışında, sitelerin olmazsa olmazı SEO, içerik üretimi, e-posta marketing, PR çalışmalarını da düşünmek gerekir. Son 10 yıldır Youtube kanalının yükselişini düşünürsek video pazarlama içeriğini de göz ardı etmemeli. Çünkü “dijital pazarlama planı” bütünsel düşünülmesi gereken bir çalışmadır. Yapılan çalışmaların süreçlerinde her bir platform ayrı faydalar sağlasa da hedef kitlemiz, pazardaki potansiyel müşterilerimizi belirleyerek o alanlarda hareket etmeliyiz.
 
Türkiye’de dijital pazarlamanın gelişimi ve mevcut durumu için neler söylersiniz? KOBİ’lerin dijitalleşmeye yaklaşımları nasıl?
 
Tüm dünyada dijital pazarlama verilerini içeren “We Are Social 2021” yayınlandığında Türkiye için verilerini şöyle açıklamıştı; 84 milyonluk nüfusa sahip olan Türkiye’de, 65 milyon üzerinde internet kullanıcısı var. Geçtiğimiz seneye göre 3 milyon artış söz
konusu. Dünya ortalaması 6 saat iken, bizde günlük internet kullanımı 7,5 saat. Tabii bunun içinde TV izlemeyip, internet üzerinden dizi, film platformlarını takip edenlerde var. Mobil internet kullanımına bakarsak, kullanıcı oranı % 76 Sosyal medya kullanıcı sayısı 60 milyon kişi. Geçtiğimiz yıldan bu yana 2 milyon artış göstermiştir. Bu durumda globalle birlikte dijital pazarlama stratejilerini ve tüm yeni mecralarda aynen uygulayan yöntemler mevcut. Her geçen gün değişikliğe ayak uydurmaktadır.
Bu konuda yapılan çalışmaları çok başarılı buluyorum.
 
KOBİ’lerde; üretim yapan, ihracata önem veren firmalarda dijital pazarlama süreçleri ve yapay zeka kullanımı başlamıştı. Özellikle pandemi dönemi; dijital platformları kullanıp, kendi işletmesinde gelişim sağlamayan kişilerin farkındalık kazanmasına sebep oldu. Değer kazanan dijital işleyiş, hepimizin hayatında uyanış sağlayarak zorunluluk getirdi. Kobilerde geçen seneden bu yana dijitalleşmede yüzde 50 artış görünmekte. İşletmelerini e-ticarete taşımaları dikkat çekiyor. Özellikle ürünlerinde oyun, hobi ve sanat malzemeleri olan ve bunların reklamlarını yapanlar geri dönüşümü arttırdı. Sosyal medyayı iyi kullanarak tüketiciye ulaşmalarında, keyif verici hobiler, sanat aktivitelerini geliştirecek materyaller, eğitim programları sunan alanlarda da oldukça güzel gelişmeler söz konusu.
 
Son olarak 2020 yılı dijital pazarlamanın öneminin daha çok anlaşıldığı bir yıl oldu. 2021 yılında dijital yönlerini güçlendirmek isteyen firmala- ra neler tavsiye edersiniz?
 
Artık hepimiz birer dijital kimliğe sahibiz. Alışkanlıklarımız, ihtiyaçlarımız basit anlatımı ile parmak izlerimizi bıraktığımız her platform bizi verilere kaydediyor. Bu sayede hedef kitlelere kolay erişim sağlaması açısından internet platformları normal işletmelerimizden daha fazla kişiye ulaşabiliyor. Dijital çözümler ile kendimizi daha iyi ifade etmek, hizmet ve ürünlerimizi paylaşarak pazarlamanın en hızlı ve güvenilir yolu internette bir mağaza sahibi olmaktan geçiyor.
Profesyonel bir danışmanlık ile firmalarına uygun, en iyi çözüme hızlıca ulaşmalarını tavsiye ederim.
 
 
 
 
 

Bizi Arayın